Heerlijk om op te snijden

Antibacterieel, en handig door de opstaande randen.

>>bekijk hoe de DamPlank gebruikt wordt

Nooit meer morsen

Ook als dienblad

De DamPlank is niet alleen handig in de keuken, maar ook daar buiten

>>Bekijk hoe de DamPlank gebruikt wordt

Hollands vakwerk

De DamPlank is een puur Hollands natuurproduct.

>>Lees meer over het hout en de productie

WIl je de DamPlank voelen, zien, ruiken... en proberen?

Ik sta regelmatig op markten

>> De markten waar ik de komende tijd sta

De DamPlank
 

Door het overweldigende aantal bestellingen na  het stuk in Trouw van 31 augustus zijn beide maten van de DamPlank  uitverkocht! 
Aangezien ik een klein bedrijfje 'ben' zal ik daardoor de komende tijd niet aan iedereen die besteld heeft meteen Damplanken kunnen leveren helaas. Excuus hiervoor. Het blijft handwerk, dus heb geduld. Mailen, bellen en aanmelden voor nieuwsbrief kan uiteraard wel. Dank aan iedereen voor de belangstelling!

De levertijd op dit moment ligt rond de twee weken.
Sinds februari 2016 mag DamPlank het keurmerk Amsterdam Made dragen. Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan kwalitatief hoogwaardige producten die creatief, innovatief, duurzaam zijn en met vakmanschap gemaakt. 

Lees meer in Het Parool, en op Amsterdam Made

 

 

 

Ruim dertig jaar geleden ben ik begonnen met het snijden van groenten en vlees op de snijplank van mijn oma. Sindsdien gebruik ik hem elke dag. Deze plank is inmiddels tachtig jaar oud. Vroeger zag je deze planken regelmatig, ze werden o.a.  ‘hakbord’ genoemd.

In 2012 ben ik deze snijplanken opnieuw gaan maken bij Timmerfabriek Visser in Zaandam.
De eerste 400 DamPlanken heb ik gedurende anderhalf jaar voornamelijk zelf gemachineerd en geassembleerd met behulp van de kennis en de machines van de fabriek. Inmiddels is de vijfde (!) productie gaande, wordt het hout in Zaandam en in Amsterdam gemachineerd en gebeurd de assemblage in de gevangenis in Alphen aan de Rijn. Vervolgens wordt elke plank door mij met de hand nageschuurd, van oneffenheden ontdaan en meerdere malen behandeld met druivenpitolie. Nog steeds verzaag ik gedeeltelijk onderdelen en voorzie ik het hout van de twee brandstempels.

>>meer over de fabricage

De DamPlank onderscheidt zich van andere snijplanken door de drie opstaande randen en de trapeziumvorm.

Het prettige hiervan is:

  • er valt niets op het aanrecht,
  • je kunt veel groente of vlees tegelijk snijden,
  • de groente valt niet náást de pan op het fornuis,
  • de schillen gaan van het aanrecht op de plank, en van de plank de vuilnisbak in zonder dat ook daar iets naast valt.

Door de trapeziumvorm hebben je handen de ruimte om te snijden en schuif je de groente er gemakkelijk vanaf.
De handgrepen maken het gemakkelijk hem mee te nemen naar de tafel, naar de tuin of het balkon, met koffie, thee, lunch of wijn en dingen er om heen.
Het is een dienblad waar je ook op kunt snijden. Hij is handig voor ontbijt op bed, voor lunch onderweg in de auto of bij de picknick.

>> Bekijk hoe de DamPlank gebruikt wordt

De messen van Pallarès worden gemaakt in Catalonië, Spanje.  Ze liggen heerlijk in de hand en zijn vlijmscherp. 

>>Bekijk de messen van Pallarès 

De plank heeft de naam DamPlank gekregen omdat hij, net als een dam, iets indamt, iets binnen houdt. Ook omdat de oorspronkelijke snijplank van mijn Amsterdamse oma geweest is, en ik mijn Amsterdamse kinderen er één wilde meegeven toen ze het huis uitgingen.
Maar deze planken waren nergens te koop.
Nu wel!

De DamPlank is te bestellen in de webwinkel van deze website.
Normaal gesproken is de bestelling binnen vijf dagen aan, in de regel meestal binnen één à twee dagen, maar door de huidige drukte ligt de levering rond de twee weken. Excuus.

 

Regelmatig sta ik met de DamPlanken en de messen op verschillende markten.
DamPlank is te volgen op  facebook en op Instagram